Botoks

Botox (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Gülme, kızma, şaşırma, gözleri kısma, v.b. hareketler sonucu yüzünde oluşan kırışıklıkları geçici olarak düzelmesini sağlayan bir yöntemdir. Oldukça etkili bir ilaç olarak nitelendirilen botox maddesi sinirler ve kaslar arasındaki iletiyi kesintiye uğratarak uygulanan alanda derinin gergin kalmasına neden olur.

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgiler ortaya çıkar. En sık, alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki ise çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir ifade kazandırır. Mimik kaslarına botox uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilir, Kas hareketlerindeki azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasına ve buna bağlı olarak çizgilenmeyi de azaltır. Bu şekilde yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde belirgin bir düzelme sağlanır.

Botox, ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Aşırı terleme ve buna bağlı ter kokusu şikayeti olan kişilerin terleyen bölgelerine botox uygulandığında düzelme sağlanır.

Botox maddesi çok ince uçlu iğnelerle enjeksiyon şeklinde uygulanır. Enjeksiyon esnasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Enjeksiyon hedef kaslara birkaç noktadan yapılır. Botox etkisini enjeksiyonu takiben ilk hafta içinde ortaya çıkar ve etki süresi 3 – 9 ay olmakla beraber ortalama 6 aydır. Botox, etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir. 2 yıl boyunca düzenli olarak botox uygulanan kişiler uygulanmaya aynı düzende devam ettiklerinde kaslarında belirgin bir zayıflama ve buna bağlı olarak yüz ifadesinde değişim olabilir. Bu nedenle uygulamaların 2. yılından sonra daha uzun aralıklarla yapılmasında yarar vardır.

Botox kimlere uygulanmaz;

*Gebe ve emzirme dönemindeki kişiler
*Pıhtılaşma sorunu olanlarda
*İnsüline bağımlı şeker hastalarına (Not: Doktoru uygun görürse, doktor gözetiminde uygulanabilir).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.